Дирекцията по религиозните въпроси на Турция /Диянет/ обяви, че джамиите в цялата страна ще останат затворени в петъчните дни във връзка с ограничителните мерки срещу новия коронавирус.

Петъкът е ден, в който по традиция по обяд във всички джамии на страната се извършват колективни мюсюлмански молитви, придружени със съответната проповед. Много мъже на този ден се стичат в джамиите за петъчната молитва. 

В огласената от Диянета заповед във връзка с коронавируса се посочва, че от утре, 20 март, всеки петъчен ден джамиите в цялата страна ще останат затворени и няма да се провеждат колективни молитви.

В същата заповед се посочва, че джамиите ще бъдат затворени и през нощта на Берат Кандили, когато през цялата нощ се произнасят молитви за пречистване на душите, поради което джамиите оставаха отворени през цялата нощ. Берат Кандилли ще бъде на 7 април.

В заповедта на Диянета, подписана от нейния председател проф. д-р Али Ербаш, се подчертава, че нареждането е в съответствие с мерките, предприети от турската държава за борба срещу коронавируса.