През следващата година от 40% до 70% от населението на света ще бъде заразени с коронавирус. Прогнозата е на професора по епидемиология от Харвард Марк Липсич, съобщава американското издание The Atlantic.

„Напълно вероятно е у мнозина заболяването да премине без усложнения или симптоми”, пояснява той.

Епидемологът пояснява, че както и при грипа, който често е животозастрашаващ за хора с хронични заболявания и в напреднала възраст, повечето случаи преминават без лекарска намеса. Точно затова Липсич смята, че коронавирусът трудно може да бъде спрян.

Вируси като SARS, MERS и птичи грип са били овладени отчасти, защото са протичали доста по-тежко и с високо ниво на смъртност. Когато болестта преминава по-сериозно, заразените могат по-лесно да бъдат установени и изолирани.

Тъй като COVID-19 може да премине доста по-леко, заразените трудно могат да бъдат идентифицирани. Това го прави трудно проследим и предотвратим. Именно затова е толкова опасен. 
 
Липсич не е сам в прогнозите си, че вирусът ще продължи да се разпространява. Епидемиолозите смятат, че най-вероятният изход от тази епидемия е ново сезонно заболяване – пети „ендемичен“ коронавирус. Той отбелязва, че обикновеният сезон на настинките и грипът може да стане "сезонът на грипа, настинките и COVID-19".

Според Липсич, данните, предоставени от властите на страните с епидемия и Световната здравна организация, са „много груба” оценка на ситуацията.

Точният брой на заразените от COVID-19 е неизвестен. Според Липсич, данните, предоставени от властите на страните с епидемия и Световната здравна организация, са „много груба” оценка на ситуацията.