Библейски учени твърдят, че са открили древни надписи на мястото, на което, както твърдят те, Моисей се е срещан с Бог. 


Фондацията за изследвания "Томас Даутинг", която миналата година разпространи филма "Откриването на планината на Моисей", разпространи снимки, както твърдят нейните учени, на "прото" иврит, открит в района, известен като  Джабал ел Лауз. 

Мястото е връх с височина от 2500 метра, известен с името "планината на бадемите", разположен в североизточната част на Саудитска Арабия близо до границата с Йордания. 

Според книгата Изход в Библията, Моисей води израелците към планината Синай, която е обгърната от огън, дим и гръмотевици. След това пророкът се качва на планината и се среща с Бог, като получава 10-те божи заповеди. 

Експерти от фонда твърдят, че  Джабал ел Лауз е именно въпросната библейска планина. Това се казва в 25-минутният им филм, качен в YouTube и гледан вече над 2.2 милиона пъти. 

На страницата си в интернет експертите на фонда са качили серия от снимки, за които твърдят, че показват древен иврит, открит на въпросното място. Също според тях, сред надписите има и най-древното в света описание на Менора. 

 

Също се твърди, че наличието на въпросните надписи доказва, че в миналото е имало хора, говорещи на ранен иврит в района. 

Експертите на фонда твърдят още, че доказателствата в района  Джабал ел Лауз включват и рисунки на телета, които съвпадат с историята от Библията за златния телец. (Представлява идол, направен от евреите по време на отделянето на Моисей на планината Синай. След завръщането си Моисей осъжда почитането на Златния телец като идолопоклонство и го унищожава.)Също така се твърди, че в близост до планината "има огромно древно гробище", където са били погребани вярващите в златния телец след екзекуцията им, както се описва в Библията. 

Превод и редакция: БЛИЦ