Отломките от падащата китайска космическа станция „Тянгун 1“ може да се посипят над Испания, Португалия, Франция и Гърция, пише в неделя вашингтонският вестник „Хил“. Изданието се позовава на калифорнийската изследователска организация „Аерокосмическа корпорация“.
 

Според изчисленията падането на „Тянгун 1“ ще започне между 29 март и 4 април. Учените предполагат, че станцията ще се разпадне при влизането си в плътните слоеве на атмосферата и по-голямата част от парчетата ще изгорят, но все пак е възможно такива с маса до 100 кг да стигнат до земната повърхност.

Най-вероятно те ще рухнат в океана, но учените предупреждават Испания, Португалия, Франция и Гърция, че част от тях може да достигнат до територията на тези страни.
 
Както подчертават експертите вероятността да пострада човек е изключително малка.
 
Станцията „Тянгун 1“ тежи 8,5 тона и има дължина 12 м и диаметър 3,3 м. Тя е изведена на орбита през септември 2011 г. През следващите две години с нея се скачваха два пъти космически кораби. След това полетът премина в неуправляем режим.

Според професора от Университета на Централна Флорида Роджър Хендбърг контролът върху станцията е изгубен заради изчерпано гориво за корекционните двигатели.