Учени откриха, че в центъра на галактиката ни се крие супермасивна черна дупка. Те са достигнали до този извод, след като са наблюдавали как материал се приближава към т.нар. хоризонт на събитията. Астрономите са използвали инструмент на Големия телескоп в Чили, за да изучат предполагаемата супермасивна черна дупка Стрелец А* - ярък и много компактен астрономически радиозточник в центъра на Млечния път, близо границите на съзвездията Стрелец и Скорпион.

Самият инструмент се нарича GRAVITY. Той комбинира светлината от четирите VLT телескопа, за да създаде „супер телескоп“ с диаметър 130 м. Благодарение на него астрономите са засекли проблясъци от инфрачервена радиация, идващи от Стрелец А*. Смяташе се, че те произлизат от куповете горещ газ, които се движат край орбитата на хоризонта на събитията - в общата теория на относителността това е граница в пространство-времето, отвъд която събития не могат да влияят на външен наблюдател. Тук гравитацията е толкова интензивна, че нищо – дори и светлината – не може да избяга от привличането на черната дупка.

Въпросните купове газ се движат с невероятна скорост – около една трета от тази на светлината. Най-близката точка, до която могат да се приближат до черната дупка, без да пресекат хоризонта на събитията, е известна като най-вътрешната стабилна орбита. Именно оттук идват и гореспоменатите проблясъци.

„Впечатляващо е да видим как материал кръжи около орбитата на черна дупка с около 30 процента от скоростта на светлината“, коментира Оливър Пфул, учен от институт по извънземна физика „Макс Планк“.

Откритията, направени от астрономите, доказват, че тази супермасивна черна дупка наистина съществува. Газът вероятно е свързан със звезда, наречена S2, която, според общата теория на относителността на Айнщайн, би могла да предизвика ярки проблясъци, когато преминава покрай черната дупка на всеки 16 години. За първи път виждаме и материал, който да се доближава толкова близо до черна дупка.

Астрономите се надяват, че техните открития ще им позволят да изучат черните дупки по-подробно и да разберат как точно успяват да изхвърлят тези свои бурни струи енергия от галактиките. „Все едно да знаеш, че Слънцето е гореща и газообразна сфера и да се опитваш да разбереш как работи ядрената реакция“, допълва Роджър Бландфорд, професор по астрофизика към Стандфордския университет пред „Ню Йорк Таймс“.

Нещо повече – в момента учените се опитват да заснемат Стрелец А*. Ако успеят, това ще е първата снимка на черна дупка, правена някога.