Учените намериха нещо доста притеснително в леда на Антарктида. Там се появи загадъчна дупка с размер, по-голям от площта на Холандия. Дупката е с размер около 90 000 квадратни километра, което се равнява и на американския щат Мейн.

Сега учените се опитват да разгадаят причината за образуването й. Това съобщават английският в. "Индипендънт" и руски медии.

Според професор Кент Мур, специалист по атмосферна физика от канадския университет в Торонто, това образование изглежда "сякаш току-що си счупил дупка в леда". Според изследователите големи дупки като тази обичайно се появяват в относителна близост до границата между водата и леда. Притеснителното в случая е, че новото образувание е разположено на няколкостотин километра от линията, която ги разделя.

"Това говори, че разтопеният участък се е появил в резултат на неизвестни засега процеси", уточняват учените.

"Ако нямаше сателит, нямаше да знаем, че е там", каза Мур.
 Специалистите считат, че е твърде рано да се определят глобалните климатични промени като причина за образувалата се дупка.

Образуванието обаче влияе върху конвекцията в морето.

Благодарение на него топлата вода може да се издигне до повърхността и отворът в леда да се задържи за постоянно.

Професор Кент Мур припомня, че през 70-те години на миналия век подобно образование се е появило и в периферното море на Атлантическия океан - Уедъл. Но поради липсата на технически средства тогава учените не са успели да я изучат правилно. Сега, според експертите, "ТЯ се завръща."

Превод и редакция: БЛИЦ