Група изследователи от Университета в Барселона са открили коронавируса SARS-CoV-2 в канализацията на града, събрани през март 2019 г. Това става ясно от съобщение на сайта на учебното заведение.
 

Учените са открили присъствието на вируса, предизвикващ COVID-19, в проби от образци, взети от канализацията на Барселона
12 март 2019 година. По думите им резултатите свидетелства за признаци на начало на епидемията много преди първия регистриран случай на COVID-19 в света.
 
Специалистите са анализирали запазените води от януари 2018 г. до декември 2019 г. Всички те, освен пробите от 12 март, са дали отрицателен резултат за коронавирус.
 
Президентът на Обществото по вирусология на Испания Алберт Боске отбеляза, че Барселона е основен туристически и бизнес център. По думите му, подобна ситуация може да съществува и в други градове по света.
 
Според него случаите отпреди епидемията са били диагностицирани с грип, с който коронавирусът има общи симптоми.
 
По-рано бе съобщено, че спътникови снимки от паркинги на болници в китайския град Ухан, където избухна епидемията, и анализ на данни в интернет говорят за възможността инфекцията да е избухнала още през август 2019 г. Пекин обаче сметна версията за „невероятно нелепа”.