През 2017 г. в Южна Европа бяха регистрирани невероятно високи температури. На места температурата надхвърли 40 градуса по Целзий. Тези горещи вълни са наречени "Луцифер".

През настоящата година в Сицилия експертите регистрираха още един рекорд - 48,8 градуса над нулата. Питър Стот смята, че подобни горещи вълни ще застигат Европа всяка година през следващите десетилетия, съобщават световните издания.

Юли 2021 г. е най-горещият в историята на метеорологичните наблюдения. Въпреки че температури над 30 градуса са нормални за много страни, това не означава, че трябва да чакаме пристигането на "Луцифер".

Днес ще са необходими възможно най-много усилия, за да се адаптираме към бързата промяна на климата. Важно е да се разработят специални системи, които да ни информират за горещите вълни. По този начин хората ще могат да изготвят подробен график за себе си, така че да прекарват възможно най-малко време в жегата.

СЗО прогнозира, че след 30 години наводненията в Европа ще се превърнат в нещо регулярно и ще засягат над 300 000 души всяка година.

Необичайните горещини ще засегнат много области на живота. Селското стопанство ще бъде особено силно засегнато и ще настъпят промени в условията на зреене на различните култури. Следователно всичко това ще се отрази на икономиката и на цените на храните, които могат да нараснат неколкократно.

Превод и редакция: БЛИЦ