Немското списание Der Spiegel публикува статия, посветена на изказванията на кмета на Киев и бивш боксьор Виталий Кличко относно политиката на Германия по украинския въпрос.

По-рано Кличко обвини германското правителство, че е предало Украйна, в своя колонка за вестник "Билд". Според него в страната има "огромно разочарование", защото Берлин продължава да се придържа към проекта "Северен поток 2" и отказва да доставя оръжие на Киев.

Публикацията е предизвикала активна реакция от страна на читателите в коментарите.

"Проблемът в бокса са попаденията в главата. Сега украинците успяват да се превърнат в изключително непопулярни сред германците. Това, което се предава по каналите за комуникация, е наглост. Те наистина си мислят, че могат да направят своя проблем наш, ако се държат зле", пише потребителят Бетерман.

"Искания, обиди и заплахи. Тази държава със своите политици иска да определи дали "Северен поток 2" ще бъде пуснат или не? Тази страна с нейните политици иска в НАТО, ЕС и изисква еврото? Този политик е пропуснал твърде много удари в лицето", пише Клайнер Олаф.

"От години вкарваме милиарди в тази страна. Такава неблагодарност. Украйна наистина иска да ни въвлече в този конфликт. Понякога си мисля, че те не се интересуват от дипломатическо решение или се надяват, че Русия някак си ще изчезне и тогава няма да имат повече проблеми. Доставките на оръжия ви насърчават към неправилно поведение", посочва Bbz.

"Създава се впечатлението, че Украйна много иска този конфликт с Русия", отбелязва друг читател.

"Става все по-ясно защо политиците в тази страна се противопоставят толкова категорично на "Северен поток 2", споделя Бернд Брот.

"Германия не е задължена с нищо на Украйна. Те не са нито в НАТО, нито в ЕС. От Украйна не идва нищо друго освен искания и обвинения. Така ли се постъпва, когато се очаква помощ?", чуди се потребителят MrSpock.