Украинската прокуратура промени квалификацията по разследването на сваления самолет в Техеран и вече го квалифицира като „умишлено убийство на повече от двама души, както и унищожаване на самолет“.

Това се казва в съобщение на пресцентъра на главния прокурор на Украйна. 

По-рано разследването по наказателното дело беше за „нарушение на правилата за безопасност на движението на въздушния транспорт, което е причинило смърт“. Разследването е поверено на националната полиция в Украйна. 

„Службата на главния прокурор взе решение за промяна на квалификацията на престъпното деяние.


Разследването ще продължи по членове на Наказателния кодекс, които предвиждат отговорност за умишленото убийство на две или повече лица, и унищожаването на самолета", се казва в съобщение на прокуратурата.

Оттам съобщават още, че решението за промяна на престъпното деяние е взето след обработка на „множество данни, получени в резултат на сътрудничество с международни партньори, както и от украински служители на реда, и експерти от мястото на трагедията, а също и след като Иран призна, че украинският самолет е бил свален по погрешка“. 

По-рано днес от властите в Иран признаха, че са свалили машината, нова се е случило заради „човешка грешка“, а не умишлено.

В изявление се казва, че въоръжените сили на страната „непреднамерено“ са свалили самолета, прелетял до чувствителна зона, принадлежаща на Иранската революционна гвардия.

При инцидента загинаха всички 176 души на борда. Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Техеран напълно да поеме вината за трагедията.