В навечерието на срещата на върха на Г-20 една от страните-посредници в преговорите между Украйна и Руската федерация е предала на Владимир Путин проект на евентуално мирно „споразумение“. В проекта се посочва, че руските войски трябва да се изтеглят от всички украински територии.

„В навечерието на срещата на върха на Г-20 в кръговете на американските разузнавателни служби се говори, че Путин е получи от една от страните посредници рамка за възможна „сделка“, съобщава Украинска правда .

Отбелязва се, че същността на споразумението е, че всички временно окупирани територии трябва да се върнат под контрола на Киев, включително Донбас.

В същото време беше предложено въпросът за Крим да бъде поставен "извън скоби", а всички преговори за полуострова да бъдат замразени за седем години, както въпросът за влизането на Украйна в НАТО.

Освен това този вариант е предвиждал прекратяване на ракетните удари срещу Украйна, което трябваше да потвърди сериозността на намеренията на Москва. Това предложение загуби своята актуалност след масирана ракетна атака срещу украински градове по време на срещата на Г-20.

Руският президент Владимир Путин не е получавал каквито и да е проекти на мирно споразумение с Украйна преди неотдавнашната среща на Г-20. Това съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

По-рано украински медии съобщи, че в навечерието на срещата на лидерите на Г-20 представители на страна посредник са предали на Путин проект на евентуално споразумение за преки преговори с Украйна.

„Не“, отговори Песков на въпрос на журналисти дали Путин е получил такъв проект за разглеждане. 

Срещата на Г-20 - какво се знае

Лидерите на Г-20 се срещнаха  на 15 и 16 ноември  на индонезийския остров Бали. В същото време дълго време не беше известно дали руският президент Владимир Путин ще присъства на срещата. По-късно стана ясно, че руската делегация е водена от  руския външен министър Сергей Лавров .

Освен това на 16 ноември президентът Володимир Зеленски  каза , че е получил сигнали от президента на Руската федерация за готовност за мирни преговори. В тази връзка държавният глава на Украйна предложи публична форма на преговори, но Москва  отговори , че това няма да се случи.

Превод и редакция: БЛИЦ