Украински морски пехотинци, по-конкретно от 36-а отделна бригада „Белински“, след отбраната на Николаев вземат активно участие в настъпателните действия на Въоръжените сили на Украйна в района на Херсон.

За една от успешните операции на украинската морска пехота разказа пред УП командирът на взвода морски пехотинци лейтенант Юрий Гамага.

"Преминахме реката, малко ги щурмувахме и се укрепихме. За съжаление тогава заради голямата огнева мощ на врага, командването даде заповед да напуснем. Но все пак нанесохме огневи щети на врага, унищожихме бронетранспортьора и, доколкото знам, до 30 души от личния състав“, казва той.

По думите на командира по-късно командването е разработило друг план за действие – през нощта и без техника. Тогава въоръжените сили на Украйна успели да проникнат на малки групи, да се закрепят, да създадат наблюдателни пунктове и да изпълняват задачите си.

„Сега правим плацдарм за бъдещо настъпление“, обяснява един от подчинените му, войникът Андрей.

По-рано британското разузнаване нарече ключова уязвимостта на руснаците в района на Херсон.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 19 юли украинските военни атакуваха базата на руските нашественици, разположена близо до Антоновския мост в Херсон. Там нашествениците разполагат много оръжие и военни части.