От Военноморските сили на украинските въоръжени сили разказаха за характеристиките на ракетите "Оникс", с които руската армия нанася удари в Одеса.

„Ракетите "Оникс" са отделна история“, заяви говорителят на ВМС на украинските въоръжени сили Дмитрий Плетенчук по време на брифинг в медийния център Украйна-Одеса, информира "УНИАН".

Според него руските „Оникси” се намират основно в Крим, откъдето руските сили ги пускат из Украйна.

"Това са мобилни платформи и те ги използват оттам. Защото "Оникс" в крайна сметка е противокорабна ракета. Всъщност в моята практика съм виждал как тези ракети "Оникс" не достигат целта, точно защото е противокорабна ракета и има "ДНК, в което е внедрено" да реагира на големи метални предмети. И те не могат да я преобучат ракетата", казва Плетенчук.

Според него, той е бил свидетел на взривяването на "Оникси" директно в земята, например до някакъв голям електропровод. Военният каза, че ракетите експлодират с приблизително същата сила като ракетите С-300, но "Оникс" е много по-скъп.

Представител на ВМС отбелязва, че използването им от противника за други цели показва, че Руската федерация всъщност не разполага с голям обем на оръжията.

Какво представлява "Оникс"

П-800 "Оникс" е свръхзвукова противокорабна ракета със среден обсег, предназначена за борба с надводни военноморски групи, единични кораби и наземна инфраструктура.

Дължината на ракетата (корабна версия) е приблизително 8 м, диаметър - 0,67 м, размах на крилата - 1,7 м, тегло (стартово) - 3 тона.

Максималната скорост на ракетата е 884 м/с (3182 км/ч) на височина, а на повърхността - 2448 км/ч. Според информация от открити източници противокорабната ракета П-800 "Оникс" струва над 4 млн. долара.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук