Двама румънски дипломати ще бъдат експулсирани от Украйна, пише “Украинская правда”, като се позовава на осведомени източници. От външното министерство в Киев не потвърждават тази информация.
По данни на вестника Украйна ще трябва да напуснат военният аташе по въпросите на отбраната Филип Раду и секретарят на генералното консулство на Румъния в Черновци Юстиниан Фокша. Причина за експулсирането им са извършени от тях действия, насочени срещу сигурността на Украйна, казва източник на изданието. Раду и Фокша са получавали “тенденциозна информация” за дейността на органите на властта в Украйна, която след това са използвали за дискредитирането на страната на световната външнополитическа сцена. Освен това дипломатите разпалвали антиукраински настроения сред румънците, които живеят в Украйна, а също така са се намесвали в езиковата политика на държавата.
“Украинская правда” пише още, че една от причините за изгонването на румънските дипломати е шпионският скандал, избухнал между Украйна и Румъния. ЛентаРу припомня, че на 28 февруари в Букурещ бяха задържани румънският офицер Флоричел Аким и помощникът му българският гражданин Петър Зикулов, които събирали секретна информация и я предавали на украинските служби. Скоро след това Румъния експулсира от страната украинския военен аташе и негов сътрудник. В отговор председателят на парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана Анатолий Гриценко предложи на украинските власти да експулсират от Киев двама румънски дипломати. /БЛИЦ