"Укрзализныця" изпрати първия влак с камиони в Полша, той включваше 23 платформи, на които бяха натоварени 13 тира с полуремаркета. Компанията работи по проекта две седмици, информира "УНИАН", цитирана от АФП. 

Влакът се движи по маршрута Скнилов (Украйна) – Славков (Полша). Митническото и гранично оформяне на товарите се извършва на железопътния граничен пункт Изов – Грубешов.

„В момента все още има формални въпроси относно бързото преминаване на полската граница и специалисти вече работят за ускоряване на процеса“, казаха от железопътната компания в съобщение в Telegram.

Както се съобщава, подобни влакове ще бъдат организирани и в обратната посока. От гара Славков камионите се отправят към местоназначението си вече по пътя.

Трансферът на водачите на автомобили от пункта за товарене до железопътната платформа до пункта за разтоварване се осигурява с автобус.

Припомняме, че в началото на ноември 2023 г. полските превозвачи организираха стачка на граничните пунктове с Украйна, като издигнаха редица искания, включително премахване на „транспортния безвизов режим“.

На границата се образуваха опашки от украински камиони, някои до няколко десетки километра в двете посоки. По-късно към тях се присъединиха полски фермери, както и словашки шофьори на камиони.

Заради полските протести през ноември украинският износ през общия участък на границата с Полша падна с 40%.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук