Украинският президент Володимир Зеленски очаква тази седмица Върховната рада да проведе решаващи гласувания, особено тези, свързани с подготовката за започване на преговори за членство с Европейския съюз (ЕС).

Това заяви държавният глава във вечерното си обръщение, цитирано от "Укринформ" и Нюз бг.

"Проведох обширна среща с премиера Денис Шмигал. По-специално обсъдихме сътрудничеството с партньорите, подготовката на нови решения за подкрепа на страната ни и сътрудничеството с донорите", каза Зеленски.

Той каза, че очаква решаващи гласувания от Върховната рада тази седмица. Това важи и за това какво се очаква от Украйна в отношенията ѝ с кредиторите и какво Украйна трябва да направи в подготовката за началото на преговорите с ЕС, добави той.

"Наш приоритет е пълното прилагане на всички необходими решения, които ще позволят на Украйна да изпълни всичко необходимо в европейската посока. Вярваме, че ЕС също ще изпълни обещанието си към Украйна", каза Зеленски.

Зеленски каза, че също така е обсъдил с Шмихал въпроси, свързани с енергетиката, работата на правителството по енергийната устойчивост на Украйна и гладкото функциониране на всички системи в страната.

"Благодарение на интеграцията на нашата енергийна система с Европа имаме подходяща подкрепа от нашите съседи, което е важно. Благодаря на всяка страна, която помага. Благодаря на всяко украинско семейство - всеки, който разбира предизвикателствата на войната и температурата и използва електричество пестеливо и рационално", добави той.

През следващите няколко дни Върховната рада планира да приеме редица важни законопроекти за европейската интеграция.

Започването на преговори за членство на Украйна в ЕС е исторически момент. Това заяви президентът в речта си на заседание на Европейския съвет.

Шмигал приветства през ноември нов транш помощ от 1,5 милиарда евро от Европейския съюз в сряда, заявявайки, че това е от ключово значение за поддържането на макроикономическата стабилност на страната, докато бушува войната с Русия. 

Украйна изпълни 2 от 7 условия за стартиране на процеса на членство в ЕС.

През 2019 г. Европейската комисия предложи промени в системата за допускане на нови държави в ЕС, за да даде повече дума на съществуващите членове, след като страни, включително Франция и Дания, възразиха срещу разширяването на ЕС, за да се включат шест държави от Балканите.

Началникът на кабинета на украинския президент иска да организира среща между украинския и унгарския лидер заради опозицията на Будапеща на предложението за започване на преговори за членство на Киев в Европейския съюз.

Андрий Йермак заяви, че е разговарял с унгарския външен министър Петер Сиярто за възможна среща между Зеленски и унгарския премиер Виктор Орбан - след като Орбан и неговата партия публично се противопоставиха на започването на преговори за членство на Украйна.

В "Телеграм" Йермак съобщи, каза, че двамата са се съгласили "да работят по определянето на подходяща дата за такава среща".

Необходимо е да има единодушно одобрение на срещата на върха на ЕС следващата седмица, за да продължат преговорите за членство на Украйна и Молдова, както препоръчва Европейската комисия. Киев смята членството в ЕС за ключова стъпка за сближаване със Запада, след като преди 21 месеца руските сили нахлуна на територията ѝ.

Йермак, който в момента е във Вашингтон с украинска делегация, обсъждаща помощта на САЩ за Киев, отбеляза, че Украйна "разчита на положително решение" от срещата на ЕС.

Той посочи, че украинският парламент ще разгледа през следващите дни законодателство, което е ключово за кандидатурата за членство на Киев. "Изпълняваме задълженията си изцяло", увери Йермак.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук