Ракетните системи „Искандер“, разположени в Русия, не могат да бъдат атакувани от Украйна със западни оръжия. 

Киев пое задължението да не нанася удари по територията на Руската федерация с военна техника, предадена му от партньори, пише OBOZREVATEL.

"Ние не атакуваме цели на територията на Русия. Както казва държавното ръководство, има стратегия - обещахме на нашите партньори да не атакуваме с оръжия, които са ни предоставени", каза Юрий Игнат, говорител на ВВС на Украйна въоръжените сили.

Ако обаче врагът изстреля ракети от временно окупираните територии на Украйна, нашите войници ще могат да използват всички налични оръжия.

Според Игнат руснаците използват ограничен брой ракети "Искандер" поради недостига им. В противен случай те биха пуснали стотици от тях, но обикновено се ограничават до около дузина.

"Те имат дефицит. Ако не ги пестяпа, щяха използват стотици от тях", казаха военните.

Както е известно, руската ракетна система "Искандер" (включително типове "Искандер", "Искандер-М", "Искандер-К", "Искандер-Е") може да бъде средство за доставка на тактическо ядрено оръжие.

Основната му цел е да унищожава най-важните цели на противника, включително системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, на разстояние до 500 км.

Комплексът включва шест вида машини. Това са самоходна пускова установка, транспортно-зареждаща машина, машина за командване и управление, машина за регулиране и поддръжка, пункт за подготовка на информация, животоподдържаща машина, комплект арсенално оборудване и учебно оборудване.

По-рано Игнат каза, че с помощта на „Искандери“ руските терористи се опитват неочаквано да ударят Киев. Врагът използва този тип оръжие, така че цивилните да имат минимално време да реагират на сигнал за въздушно нападение.

Последната атака срещу Украйна с помощта на "Искандер" беше извършена през нощта на 1 юни. Целта на нашествениците беше Киев. Украинската противоракетна и противовъздушна отбрана свали всичките десет вражески ракети: седем балистични ракети Искандер-М и три крилати ракети Искандер-К, но падането на отломки причини разрушения.

Загинаха момиче на 9 години, майка му на 34 години, както и жена на 33 години. Още 12 души са ранени, каза Игнат.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук