Полският посланик в Будапеща се е срещнал с крайно десен унгарски политик, който е известен поддръжник на идеята за подялба на териториите на Украйна, пише Gazeta.pl. По повода опозиционният полски депутат от "Гражданска платформа“ Роберт Тискевич обяви, че ще отправи интерпелация до Министерството на външните работи.

В началото на седмицата Ласло Торочкай, лидерът на унгарската крайна десница, се срещнал с посланик Себастиан Кечек и ръководителя на политическия икономически отдел Катаржина Ратайчак-Сова в посолството в Будапеща.

Случаят предизвика големи полемики във връзка със скорошния скандал, предизвикан от Торочкай.

Унгарският политик поздрави Полша за Деня на независимостта, което предизвика скандал: "Бог да благослови Полша! Нека се срещнем отново на общата полско-унгарска граница!" написа той в Туитър. Публикацията беше придружена със снимка от прохода Ужоцка, където полската и унгарската гранична охрана си стискат ръцете. Снимката е направена след окупацията на Закарпатието от Унгария през 1939 г.

Днес на това място е полско-украинската граница, за това и публикацията предизвика полемика. Реагира дори говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

"Призивът на депутата Ласло Торочкай за преразглеждане на границите е неприемлив“, каза той и добави, че подобни изявления подкопават двустранните отношения и Торочкай от месеци проповядва ревизионистки възгледи по отношение на границите на Унгария с други страни. Това е и причината няколко пъти през последните години да му бъде забранено да влиза в Словакия, Румъния и Сърбия.

Няколко дни след тази ситуация Виктор Орбан предизвика друг скандал. На мач на националния отбор на страната си той се появи публично с шал с карта на Велика Унгария. Това е територията на тази страна преди Договора от Трианон, обхващаща области на днешна Хърватия, румънска Трансилвания, Словакия и украинско Закарпатие.

След това събитие Украйна извика унгарския посланик в МВнР за изясняване на ситуацията. Страната поиска официално извинение. Възражения бяха повдигнати и от Румъния и Хърватия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук