Сръбската полиция задържа около хиляда нелегални мигранти на границата с Унгария. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи на страната.

Служителите на реда са получили сигнали за престрелка в село Хоргош, което се намира на границата с Унгария. Там открили шестима ранени мигранти, единият, от които бил прострелян два пъти в гърдите. Полицията е извършила обиск, при който са иззети пистолети и патрони за тях, както и символи на екстремистката групировка "Армия за освобождение на Косово".

„Идентифицирани са лицата, участвали в нощната престрелка, открити са и огнестрелни оръжия“, се казва в изявление на началника на граничната полиция Миле Яндрич.

Според сръбските медии в момента се издирват лица, участвали в престрелката, основно граждани на Афганистан и Мароко.

Отбелязва се, че районът в Северна Сърбия, близо до границата с Унгария, близо до Хоргош и Келебия, е място за масово струпване на бежанци и контрабандисти от началото на европейската миграционна криза през 2015 г. Ситуацията се влоши през 2022 г. поради конфликта в Украйна. Местните жители многократно са се оплаквали както на сръбските, така и на унгарските власти за заплахи от мигранти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук