Унгарските власти забраниха на чужденци да зареждат автомобилите си на бензиностанциите в страната. Забраната влиза в сила от петък, 27 май, съобщава сръбският телевизионен канал РТС.

„Правителството на Унгария реши, че от петък само собствениците на автомобили с унгарски регистрационни номера ще могат да зареждат гориво на унгарските бензиностанции“, информира РТС.

Унгарските власти обясняват мярката с факта, че в страната е започнал да процъфтява т.нар. "бензинов туризъм", който застрашава снабдяването с гориво на собствените й граждани.

Орбан събра очите на света с тази антикризисна мярка

Освен това "бензиновите туристи" злоупотребяват с ценовата политика в Унгария, тъй като цената на бензина в страната вече е замразена, припомня телевизионният канал.

Криза за бензин се наблюдава в много страни. От няколко седмици Украйна страда от недостиг на  бензин. А в САЩ цената на бензина на бензиностанциите непрекъснато чупи рекорди от началото на май. Така на 24 май тя отново актуализира своя исторически максимум - средно 4,598 за галон (3,785 литра).