В понеделник ректорът на Централноевропейския университет Майкъл Игнатиеф обяви, че учебното заведение се мести от Будапеща, тъй като не е постигнат компромис с унгарското правителство. Много обвиниха премиера Виктор Орбан, че нарушава академичната свобода и независимостта на образованието, като е изхвърлил нарочно ЦЕУ.

Властите в Будапеща, от своя страна, посочиха, че части от „Университета на Сорос“ остават, така че това е „блъф“ на американския интернационалист-милиардер, пише електронното издание Hungary Today, цитирано от Фокус. След обявлението на Игнатиеф, посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Корнщайн заяви, че е разочарован от решението и че е работил неуморно за постигането на договорка. Той твърди, че се е опитал да се срещне с Орбан преди крайния срок, поставен от учебното заведение, но министър-председателят е отказал, отбелязва медията.

Водещите вестници описват подробното заминаване на ЦЕУ и всички са съгласни, че унгарското правителство е подкопало институцията на Сорос. В материал, издаден преди окончателното обявяване на новината, "Вашингтон пост" критикува Корстен и спекулира, "че посланикът на президента Тръмп е дошъл в Унгария на мисия да спаси ЦЕУ", но не е успял. Корнщайн, вместо да "засрами все по-авторитарния Орбан, се опитва да го очарова", като пренебрегва доказателства за нарушаване на свободите и правата на човека, пише либералното издание.