Партиите от управляващата коалиция в Пакистан – Пакистанската народна партия /ПНП/ на убитата бивша премиерка Беназир Бхуто и Пакистанската мюсюлманска лига /ПМЛ/ на Наваз Шариф, който беше свален от премиерския пост с военния преврат, извършен от Мушараф през 1999 г., са постигнали “принципно споразумение” за започване на парламентарна процедура за импийчмънт на президента Первез Мушараф, съобщи Би Би Си.
Според последните информации от Исламабад Мушараф повторно е отложил пътуването си за Олимпийските игри в Пекин, което трябваше да стане днес, след като вчера външното министерство съобщи, че визитата се отменя, а часове по-късно каза, че Мушараф все пак ще отпътува за Китай днес. Днес местните медии цитираха изявление на външното министерство, според което вместо Мушараф за Пекин ще замине премиерът Юсеф Раза Гилани. Все още обаче няма потвърждение от президентския офис.
От изборите през февруари досега въпросът за отстраняването на Мушараф от властта заплашваше да разцепи управляващата коалиция между класиралата се на второ място ПМЛ и ПНП, която спечели най-много гласове, изтласквайки от управлението политическите съюзници на президента Мушараф . Двете партии формираха коалиция през март, но останаха разделени по въпроса за президентския импийчмънт и възстановяването на работа на уволнените от Мушараф съдии. Мюсюлманската лига се оттегли от федералното правителство през май, когато лидерът на ПНП Асиф Али Зардари отказа да пристъпи незабавно към процедура за отстраняване на Мушараф от президентския пост. По-рано Мушараф изтъкваше, че е склонен да подаде оставка, вместо да се изправи пред процедура на импйчмънт. Миналата година Мушараф се отказа от контрола върху армията, но запази правото си да разпуска парламента. Реакцията на военните срещу евентуален опит да бъде отстранен от президентския пост е решаваща за съдбата му, отбелязват наблюдатели. /БЛИЦ