Москва рискува да предизвика пряк военен конфликт с НАТО, като прехваща кораби в международни води и се опитва да наложи икономически контрол върху Украйна. Това каза пред “Политико” бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис.

Според американския адмирал, командвал силите на алианса на континента между 2009 г. и 2013 г., ескалацията в Черно море и качването на руски представители на борда на турски кораб в неделя, може да принуди партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят колапс на украинската икономика.

“Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск от ескалация и война между НАТО и Русия.

Няма как НАТО да предоставя оръжия и пари на Украйна, само за да гледа как Москва задушава нейната икономика с незаконна блокада”, изтъква Ставридис.

Министерството на отбраната на Русия потвърди във вторник, че руски боен кораб е произвел предупредителни изстрели преди негови представители да се качат на борда на товарния плавателен съд “Шукрю Окан”, плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау, който украинският външен министър определи като турски.

“Ако Русия напада кораби или се опитва да ги сплашва, смятам, че е много вероятно НАТО да отговори, като подкрепи хуманитарен коридор за корабоплаване”, каза Ставридис. По неговите думи алиансът би могъл да защитава кораби, които отиват и се връщат от украинското пристанище Одеса, “с бойни самолети над главите им и ескорт от натовски военни кораби”.

От чувствително естество е въпросът, че проверката на товарния кораб е станала в югозападната част на Черно море, край бреговете на Турция, отбелязва Ставридис. Според него подкрепата на страните от НАТО, граничещи с Черно море, а именно Турция, Румъния и България, би означавала, че там натовските сили ще превъзхождат руския черноморски флот във военно отношение.

Анкара призова Русия да се присъедини отново към зърнената сделка, а според турския Съвет за национална сигурност напрежението в Черно море “не е в полза за никого”. Президентът на Турция Реджеп Ердоган се очаква да се срещне с Путин в края на месеца, за да обсъдят зърнения коридор, коментира “Политико”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук