Според американския дипломат Уилям Кортни блокадата ще неутрализира целия военен потенциал на Русия в Крим, както и ще отслаби военната подкрепа за руските войски на юг.

Блокадата на окупирания от Русия Крим е много по-практична от опитите за освобождаването му чрез наземни боеве. Това може да принуди президента на Руската федерация да промени политиката си. Това заяви бившият посланик на САЩ в Грузия и Казахстан Уилям Кортни, пише Newsweek.

„Ако бъде блокиран, това на практика ще означава, че руснаците не могат да използват Севастопол като военноморска база“, заяви той.

В този случай, според Кортни, руските кораби няма да могат да "пречат" на украинското корабоплаване в Черно море. И това ще се отрази силно не само на фронта, но и на икономиката на Украйна.

Дипломатът смята, че блокадата може да накара Путин и военното му ръководство да преразгледат стратегията си. Освен това унищожаването на Кримския мост или контрола върху огъня му ще има много негативно въздействие върху логистиката на въоръжените сили на Руската федерация.

Той заяви, че блокадата ще неутрализира целия военен потенциал на Русия в Крим, както и ще отслаби военната подкрепа за руските войски на юг. Кортни каза, че прекратяването на огъня или примирието не изисква политическо уреждане и по същество би означавало споразумение между двете страни за прекратяване на враждебните действия. Политическото споразумение ще изисква Украйна да направи отстъпки по отношение на Крим.

„Не мисля, че има някаква възможност за политическо уреждане“, каза той. В същото време, според дипломата, един вид примирие може да влезе в сила, ако Украйна освободи други територии, които са важни за Русия. Тогава Крим ще стане основната територия, която може да бъде освободена.

„Западът ще продължи да помага на Украйна, защото това (руското нахлуване – бел.ред.) е ясен пример за неприкрита агресия“, каза той.

Припомняме, че на 14 април беше съобщено, че експерти са разказали как са умрели мечтите на Путин за Черно море. Черноморският флот на Руската федерация загуби основното си средство за противовъздушна отбрана. След като „Москва“ потъна, флотът вече не може да действа безопасно край бреговете на Украйна.

Отново на 14 април в социалните мрежи започнаха да се появяват съобщения, че руските въоръжени сили пренасят оръжия от 60-те години в западната част на Крим. Според очевидци военни камиони изтеглят оръдия МТ-12 през Евпатория. Те искат да използват рядкости във втора линия, близо до траншеите, изкопани на плажовете, пишат публично.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук