Украински войник с позивна "Кузма" работи с противотанкова ракетна система Javelin и унищожава вражеска техника в района на Донецк, съобщава УНИАН.

Боецът разказа как точно успява. Интервюто със защитника е публикувано от журналиста Юрий Бутусов. Във видеото "Кузма" каза, че е изпитал огромен прилив на емоции, когато за първи път е унищожил танка на рашистите. След това мотивацията за взривяване на оборудването на нашествениците само се увеличи.

"Това беше Т-72Б3 от модернизация от 2017 г., това е "кошмарът" на една от въглищните мини, където се установиха нашите момчета, те все още го пазят, недалеч от Маринка. От него не остана нищо. Кулата излетя за кацане, около 70 метра, но от танка видях това за първи път, очевидно беше пълен с амуниции, защото танкът остави две следи, отпечатани в земята, а корпусът просто се разби на молекули ”, каза Кузма.

Сега воинът има 3 танка, 2 бойни машини на пехотата и 1 MTLB. Друга рашистка бойна машина на пехотата по чудо оцеля след удара с Javelin и успя да избяга. Според боеца след всяка унищожена машина той се чувства облекчен, защото помага да се спасят животите на украинските защитници на определена позиция.

Загубите на Русия в Украйна: актуална информация

От пълномащабното нахлуване украинските въоръжени сили са елиминирали 181 090 противника. Бойците също взривиха около 24 000 единици рашистко оборудване.

Според командира на батальона "Сила на свободата" подполковник от Новосибирския държавен университет Михаил Крижановски в Бахмут окупаторите не могат да установят връзка 5-6 дни. А дъждовете пречат на противника да води прицелен артилерийски огън.

През деня Силите за отбрана поразиха три командни пункта, три района на съсредоточаване на жива сила, въоръжение и военна техника, боеприпаси и радиолокационна станция на противника.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук