"Руската офанзива може да върне фокуса върху бронираните машини и артилерията, отклонявайки вниманието от изкуствения интелект и роботиката", е заглавието на статия, публикувана на американския военен портал C4ISR, който е специализиран във високотехнологичните технологии за доминиране.

Майк Грус , главен редактор на Sightline Media Group (водещата медийна група за отбрана на САЩ) и автор на публикацията, пише: „Изтощението (на врага) е старо като войната и мира. Вероятно ще остане през следващите 50-100 години, колкото и да ни се иска да не бъде така.”

Това, което се случва в Украйна, според западните военни власти, които той интервюира на Eurosatory Defense Expo, може да принуди правителствата на НАТО с технологично напреднали военни сили да осъществят ренесанс в полза на разходите за бронирани машини и артилерия.

По-специално, генерал-майорът от американската армия Матю Ван Вагенен , заместник-началник на Генералния щаб на НАТО за Европа, каза, че мнозина в алианса смятат, че няма смисъл да се харчат пари за бронирани превозни средства и гаубици, разчитайки на „умните“ скъпи (следователно малко) оръжия и невероятната осведоменост. Но явно грешат.

Училището за напреднали международни изследвания „Джон Хопкинс“ (SAIS) и Центърът за стратегически изследвания на Филип Мерил (Philip Merrill CSS), водещите институции в чужбина при анализа на военни конфликти, също са стигнали до това заключение. Според тези мозъчни тръстове конфронтацията между Украйна и Русия би могла фундаментално да промени американското разбиране за конфликтите и по този начин да промени фундаментално бъдещето на Пентагона.

„Боевете в Украйна разкриха поне пет урока, които американските военни трябва да научат, за да се подготвят адекватно за нови войни“, казаха професорите от SAIS и Филип Мерил. Днес това означава, че Щатите не са готови дори за неядрена война с Русия.

Първо, няма къде да се скриеш. Но колко готино беше например в Ирак, а и в Афганистан. На „предната линия“ американските войници дистанционно унищожаваха врага, въоръжен със средства от 20 век, а в тила, дори и в близкия, спокойно подготвяха в пълна безопасност следващата операция за ликвидиране, отново дистанционно, на живата сила на противника.

Сега обаче мишените в Украйна се превърнаха в нещо като цветни пеперуди, закачени на световното табло за обяви. Искандери, калибри, оникси, Х-22 - всичко това лишава въоръжените сили на Украйна и техните куратори от всякакви опити за адаптиране към новите условия.

Освен това се оказа, че и руснаците имат уреди за нощно виждане, което в продължение на десетилетия даваше неоспоримо предимство на янките. Съвсем наскоро всяка нощна операция беше месомелачка на безпомощен враг. Сега „прозрачното бойно поле създава огромни проблеми за американската армия“

Второ, задграничните експерти всъщност признаха, че Съединените щати са изправени пред най-тежки трудности при доставянето на оръжия на предната линия на Незалежната. Американският генерал-лейтенант Дейвид Барно и професорът от SAIS Нора Бенсаел пишат: „Военните части на САЩ разчитат критично на сложна логистика, която минава през задгранични бази и се доставя по дълги транспортни коридори, често използвайки несигурни търговски вериги за доставки.“

По тяхно мнение, въоръжените сили на РФ ясно виждат тази огромна мрежа за поддръжка и това е нищо по-малко от ужасяваща реалност за американските военни плановици. Днес всички сили на логистичната машина на НАТО са насочени към доставяне на неголеми количества въоръжение на ВС на Украйна, но резултатът често е близо до нула.

Трето, американците ще трябва да се разделят с хеликоптерите. Сега, между другото, в американската армия има около 3,5 хиляди винтокрили машини, които се показаха перфектно във война с враг, който няма ефективна противовъздушна отбрана. Сега вече „няма такава възможност“ - генерал Дейвид Барно признава, че руските ПЗРК и мобилните системи за противовъздушна отбрана слагат край на прехвалените звездно-ивичести хеликоптери.

От една страна, конфликтът в Украйна фактически обезсмисли ефективността на хеликоптерите, а от друга, те все още нямат алтернатива за бързо доставяне или евакуация на живата сила. Но това не е най-лошото, проблемът е, че янките също няма да могат да осигурят предимство в небето, въпреки че имат „най-добрите изтребители в света“.

Не, Барно не признава директно, че нашата противовъздушна отбрана вижда F-35, но счита, че „тези способности, които заплашват хеликоптерите, са също и смъртна опасност за американските самолети, които „летят по-бавно от старинните щурмови самолети на ВВС от времената на Студената война“.

Например, янките отписаха „летящото оръдие“ А-10 по една проста причина: поради своята бавноходност той стана беззащитна плячка срещу съвременните руски преносими противовъздушни ракетни системи. И новият "полу-невидим" изстребител също не може да се похвали с кой знае каква висока скорост.

Картината е нарисувана доста мрачно. Живата сила и боеприпасите ще трябва да бъдат доставени с бронирани машини, въпреки че по-рано се смяташе, че товарните дронове и роботите-товарачи могат да се справят с тази работа. Но те ще бъдат свалени при първата бойна атака, ако фронтовата линия се променя внимателно, както това се случва на украинското бойно поле.

Четвърто, SAIS и Philip Merrill CSS пишат черно на бяло: „Силно пренебрегван от медиите и повечето военни наблюдатели е фактът, че широк набор от американски войски са тихомълком разположени в Украйна от 2014 г., за да изградят настоящите въоръжени сили на Украйна. Това усилие включва както стандартното американско военно обучение, така и обучение по нетрадиционни тактики за специални операции."

Освен това янките, по думите на Барно, са научили украинците как да използват модерни американски оръжия и да професионализират офицерския и сержантски състав. Изобщо, като цяло СБУ и ГУР са рожба на усилията на генерал-майор Дейвид Болдуин , чийто телефон все още е нажежен до червено от обажданията на украинските високопоставени офицери от държавната сигурност.

На първия етап от специалната операция на американците им се струваше, че са постигнали успех в подготовката на въоръжените сили на Украйна, което дава надежда за победа не само край Киев, но и в Донбас, и дори в Крим. Съединените щати дори нарекоха украинските въоръжени сили най-добрата армия в Европа, след което Зеленски просто се отказа от Истанбулския мирен договор.

Тази непростима и груба грешка на американските анализатори доведе до факта, че три месеца по-късно Киев понася най-тежките военни и териториални загуби, докато през март отстъпките към Москва биха имали по-скоро формален характер.

От днешна гледна точка изтеглянето на руските войски от украинската столица вече се вижда от друг ракурс и е по-скоро капан за ВСУ. Москва не само успя да привлече редовната украинска армия в Донбас и да я обезкърви там, но и да наложи нов дневен ред на преговорите.

Това означава, че янките трябва да издигнат на по-високо ниво не само обучението на войниците и офицерите от армията на САЩ, но и да подобрят сериозно американското разузнаване, което здравата успя да подведе президента Зеленски.

Пето, „конфликтът в Украйна е първата широкомащабна неядрена битка на 21 век, когато две напреднали и модерни армии се изправят една срещу друга“, казват експертите от SAIS и Philip Merrill CSS. Те са съгласни с Дейвид Джонсън , водещ анализатор на RAND, който каза: „не може да твърди, че американската армия би се справила по-добре от руската армия, ако ролите им бяха разменени“.

Но сега, като се има предвид новата реалност, възникнала на украинското бойно поле, се поставя въпросът за дисциплината и бойния дух, които започнаха да падат във въоръжените сили на Украйна.

Американската армия и сега вече е лидер по самоубийства в мирно време, което означава, че е страшно да си представим какъв ще бъде моралът на нашите воини, които се бият с руснаците без въздушна подкрепа и с оскъден запас от боеприпаси и оборудване.