Американският генералитет е обезпокоен от развитието на високоточното оръжие в Русия и Китай, то прави беззащитни силите за предното развръщане на морската пехота, пише politexpert.net.
Морската пехота на САЩ престана да бъде защитена и почти неуязвима, съобщил при изслушване в Горната палата на американския Конгрес командващият Корпуса на морската пехота Робърт Нелър.
 

Според думите на генерала, особена загриженост у Пентагона предизвиква форсираното развитие на високоточното оръжие в Русия и Китай. То поставя под заплаха предното развръщане на САЩ, тъй като повечето бази не са защитени от подобни удари. Този факт подкопава тяхната потенциална възможност да планират и изпълняват военни операции в различни региони на планетата.
 
Редакцията на „Политексперт” цитира обясненията на военни експерти от какво конкретно се боят американците. Според Владимир Язиков, безпокойството идва от контраста между нанасяните удари от Русия и на американските „Томахоук” в Сирия.
 
Според него, всички в Америка са привикнали в холивудските филми 3-5 души да правят „на трески” всичко, даже и извънземните. В действителност нещата не са такива. Прехвалените от Тръмп ракети не са толкова „умни и красиви". Щатите се дразнят, защото са привикнали да доминират, твърди Язиков.
 
По думите на експерта, стрес на ръководството на САЩ причинява и активността на Русия на оръжейния пазар. Турция реши да купи С-400, Саудитска Арабия също започна да купува руска военна продукция.
 
Превод и редакция: БЛИЦ