Американският военно-транспортен док USS Portland (дължина 200 м и водоизместимост 25 хил тона) ще получи лазерно оръжие и ще може да го демонстрира още по време на приближаващото мероприятие 2018 Rim of the Pacific wargames. Предполага се, че това оръжие ще впечатли китайските военни, съобщи Popular Mechanics.
USS Portland ще бъде окончателно въведен през април 2018 г. ВМС на САЩ съобщиха, че флотът инсталира на кораба нова версия на своята лазерна оръжейна система (LaWS), сходен по параметри на вече поставената на USS Ponce, съобщи life.ru.
 
Първата версия на това оръжие представлява твърдотелна лазерна система с мощност 30 киловата, способна да сваля безпилотни летателни апарати, както и да изгаря двигателите на вертолети и неголеми катери. Засега все още не е известно на какво ще е способна новата система, но се очаква да стане по-мощна.
 
Автономността на захранването на тази лазерна установка позволява да бъде инсталирана практически на всеки съд или кораб от ВМС на САЩ.
 
RIMPAC е най-голямото военноморско мероприятие в света. То се провежда в четни години на крайбрежието на Хавайските острови и позволява на ВМС от различните страни взаимно да се опознават.
 
През 2016 г. в него участваха 26 страни: Австралия, Бруней, Великобритания, Германия, Дания, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китайска Народна Република, Колумбия, Малайзия, Мексико, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Перу, Република Корея, Република Филипини, САЩ, Сингапур, Тайланд, Тонга, Франция, Чили и Япония.
 
 Превод и редакция: БЛИЦ