Ако САЩ влязат във война с Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, тогава американската армия може да бъде победена. 

Това каза в интервю за Newsweek командващият Корпуса на морската пехота на САЩ генерал Дейвид Бергер, цитиран от чужди агенции.

В момента, отбелязва Бергер, на американската армия не достига специално оборудване и други възможности за широкомащабни амфибийни операции. 

При конфликт с Китай, предвид отдалечеността му от американските граници, този недостиг може да стане критичен.

Комендантът на морската пехота подчерта, че степента на готовност на десантните способности е спаднала през последните години до 35% от необходимата за разполагане на три десантни групи. Става дума за кораби, които трябва да транспортират сухопътни части на морските експедиционни сили през морето.

Освен това, отбелязва генералът, има проблеми с триетапната ротация „обучение – разполагане – връщане“. В резултат на това частите на въоръжените сили на САЩ може да се окажат в опасна позиция. Например, няма да има кораби за прехвърляне на подкрепления. Бергер също така обърна внимание на липсата на подходяща подготовка на морските пехотинци, тъй като учения от това ниво не се провеждат толкова често, колкото би трябвало.

Сами по себе си обаче изявленията на настоящите американски военни лидери от такова ниво като командира на морската пехота за предстоящата война с Китай не могат да не бъдат тревожни. По-скоро призивът на Бергер предполага необходимостта от отпускане на допълнителни финансови ресурси за въоръжените сили и е адресиран до Конгреса, въпреки че военният лидер не казва това. Вероятно именно това обстоятелство позволява на него, официален служител на Пентагона, открито да изразява подобни съображения.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук