Американският вирусолог Чарлз Калишер прогнозира, че пандемията на коронавируса ще продължи още много години. Той отбеляза, че това ще продължи, докато не измислят ефективна ваксина, пишат американски медии.

Калишер подчерта, че още милиони хора ще се заразят с вируса, а тези, които не са заразени, могат да станат носители по време на втората вълна на епидемията.

Освен това всички страни са податливи на инфекцията и скоро вирусът може да се разпространи по цялата планета, отбеляза специалистът.

„Ситуацията може да се промени по всяко време. Представете си до какъв мащаб може да достигне епидемията в райони и страни, които са напълно неподготвени за нея“, каза вирусологът.

Той каза още, че това не е последният вирус, който заплашва човечеството: на планетата има около три милиона повече неоткрити вируси. Само опазването на природната среда, новите изследвания и разработването на здравни системи ще помогнат за предотвратяването им.

В отговор на въпрос защо коронавирусът удари Италия толкова силно, Калишер се оплака от нейните жители и правителството. „Смъртта е следствие не само от факта, че сред италианците има висок процент възрастни хора, но и от липсата на сериозна реакция към първите случаи на инфекцията“, заключи вирусологът.

Според последните данни с коронавирус в световен мащаб са заразени повече от 472,7 хиляди души, 21,3 хиляди са мъртви, 114,9 хиляди са излекувани.

Превод: БЛИЦ