В Полша религиозните общности успяха да отменят "сатанинския" автобусен маршрут 666, който минава по магистралата до курортния град Хел (анг. Ад).

Според  Sky News под натиска на обществеността транспортният оператор PKS Gdynia обяви промяна в маршрута с „номерът на звяра“ на 669, който ще започне да се изпълнява от 24 юни.

Допълнителна пикантност на ситуацията беше фактът, че пътуващите по този маршрут туристи го нарекоха „Магистралата към Ада” (Хел на английски означава ад.) по повод култовия хит на хард рок легендите А.С. / DC "Highway to Hell", което буквално се превежда като "Път към ада".

Местните отдавна са забелязали каламбура в името на този автобусен маршрут, но много от тях го възприемаха просто като "безобидна шега".

Междувременно католическото издание Fronda през 2018 г. нарече използването на числото 666 за номер на автобусна линия  „сатанинска глупост“.

През последните 10 години администрацията на транспортния оператор, обслужващ маршрута, просто беше залята с оплаквания от различни християнски групи и отделни граждани. В крайна сметка компанията се отказа.

„Ръководството склони под тежестта на писмата и исканията, които ни бяха изпратени, може би не в голям брой, но циклично през годините с искания за промяна на номера на линията“, коментира говорителят Марчин Швачик пред PKS Gdynia.

В същото време той заяви, че маршрут 666 може да се върне, ако пътниците поискат това.

„Ако в действителност отзвукът е голям и достатъчно силен, за да възстановим линия 666, струва ми се, че ще се вслушаме в нашите пътници и ще променим този номер“, каза Швачик.

Имайте предвид, че морският курорт Хел е популярен сред туристите поради своите отдалечени плажове и горски пътеки - този 35-километров полуостров в Северна Полша се смята за един от най-красивите и непокътнати кътчета на балтийското крайбрежие.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук