От 5 години насам рибите масово измират в река Йелоустоун, щата Монтана. Геоложката служба на САЩ е провела разследване по този въпрос. Материалите и заключенията ведомството е публикувало на своя уебсайт, съобщава USGS.

От 2016 г. насам се наблюдава мащабно измиране на сьомга. То вече е нанесло щети на риболовната индустрия и екосистемата в размер на 500 млн долара. 

Освен това, когато мъртва риба плува по повърхността на реката, тя е затворена, туристите и рибарите не могат да почиват в близост до бреговете на язовира.

Търсенето на причината за масовата смърт на сьомгата отнема много време на експертите от геоложката служба. Първо, първоначално не е ясно какво е предизвикало смъртта: външни фактори или инфекция във водата.

Експертите най-накрая са намерили отговор на въпроса. Оказва се, че сьомгата страда от пролиферативно бъбречно заболяване. Учените са шокирани, тъй като подобни случаи не са регистрирани от 25 години.

Рибите са болни заради паразита Tetracapsuloides brysalmonae. Експертите все още провеждат изследвания.

Във водоемите на други региони този паразит също се среща. Но няма масова гибел на риби. Защо това се случва, все още не е известно. Може би паразитът в Йелоустоун е мутирал и е станал по-опасен.

Превод и редакция: БЛИЦ