Началото на изследванията за антитела срещу коронавируса в Русия (подобни тестове трябва да покажат дали човек е боледувал от тях в миналото) даде интересни резултати: те не се намират в почти никого.

Например, ако при тестването в Ломбардия бяха открити антитела при 60% от лекарите и фелдшерите, тогава едно от първите проучвания сред амбулаторните лекари, работещи с болни пациенти в Централния район на Москва, не откри антитела при нито един лекар.

Това означава, че версията, че много хора са изкарали коронавируса през зимата, не намира потвърждение. Е, или че тестовите системи за антитела са несъвършени, както многократно казаха много експерти.

При вирусна инфекция в кръвта човек първо развива антитела от клас М (IgM), но концентрацията им спада доста бързо и откриването им показва активен вирусен процес в организма. След тях се появяват антитела G (IgG), които остават в организма за дълго време и впоследствие могат да формират имунитет срещу вируса или патогена.

В случаите с новия коронавирус появата на имунитет все още е поставен под съмнение, но все пак има надежда. Междувременно наличието на антитела в кръвта подсказва, че плазмата на пациента може да се използва като лечение за пациенти.

Днес за откриването на антитела към новия коронавирус са използвани поне няколко варианта на бързи тестове (китайски, холандски и сингапурски).

Така в Централния административен окръг в Русия днес са тествани 167 лекари на поликлиниката, повечето от които постоянно работят с прикритие в центъра за компютърна терапия и домашни грижи. Както разкри главният специалист по инфекциозни болести в Централния административен район Иля Акинфеев в социалната мрежа, у нито един лекар не са открити антитела срещу новия коронавирус.

„В рамките на 5 часа успяхме да обиколим всички свои клонове и да проверим всички служители за наличието на антитела към новия коронавирус, използвайки бързи тестове, направени в Холандия. Много интересен, дори бих казал, неочакван е резултатът - при всички липсват IgG. Тоест в момента няма следи от болестта или наличието й.

Въпреки че всички се радваха, че вече сме прекарали този вирус през декември и не се страхуваме от нищо. Дали да се ​​доверим на тези тестове и каква точност имат те е твърде рано да се каже. Може би по-точен резултат ще има, ако изследваме не кръв, а плазма, винаги има повече антитела в кръвния серум“, казва Иля Акинфеев.

Експертите потвърждават, че днес е трудно да се доверят на тези експресни тестове. В резултат на това тестовете могат да дадат както фалшиви положителни, така и фалшиво отрицателни резултати. И двете опции са лоши. 

Дори и точните резултати за наличието на антитела към новия коронавирус в кръвта също не означава нищо. „Наличието на антитела в теста е спорно“, казва педиатърът Алексей Сухарев. "Има много подтипове коронавируси; тестът може да покаже кръстосан имунитет", добави той. 

Най-неприятното в тази ситуация обаче е различно: не се знае дали пациентите със заболяването ще развият стабилен имунитет към инфекцията. Ако не, тогава има друг, много неприятен сценарий: възможно е човек отново да се зарази с вируса с антитела и да премине към много по-тежък сценарий от първия път.

„Наличието на антитела не винаги е добро, понякога те могат да унищожат тялото вместо да му дадат защита“, казва Иля Акинфеев.

"Има такова явление - феноменът на антитяло, засилващо на инфекцията (ADE). Грубо казано, тялото произвежда антитела срещу причинителя и при многократен контакт с вируса те не защитават, а по-скоро допринасят за бързото му разпространение и хиперпатологичен имунен отговор.