Русия е на платото на разпространението на коронавируса, каза шефът на Центъра по инфекциозни заболявания на Централната клинична болница към президентската администрация Георги Сапронов, обяснявайки скоковете в броя на заразените хора.

Ежедневното увеличение през последната седмица варира от 4,2 до 6 хиляди души. Според прогнозите на други експерти излизането на платото ще се появи едва през юни. Откъде дойде скокът и как отслабването на режима на изолация през майските празници заплашва руснаците?

Ръководителят на центъра по инфекциозни заболявания на Централната клинична болница към президентската администрация Георги Сапронов заяви, че Русия достига плато на честотата на коронавирусната инфекция, пише "Поглед инфо".

Това е моментът, в който броят на случаите на ден не надвишава броя от изминалите дни. За приближаването на платото свидетелства, твърди Сапронов, скокът на броя на новите заразени. Самото плато, прогнозира експертът, ще дойде до края на май или малко по-рано, докато честотата на КОВИД -19 "скоро ще намалее."

Вероника Скворцова, ръководител на Федералната медицинска и биологична агенция, преди това не изключи платото да се достигне преди 1 май.

В същото време специалистът по инфекциозни болести д-р Николай Малишев предполага, че подобна динамика показва напрегната ситуация. Платото, според него, няма да се случи чак до началото на юни.

През изминалата седмица ежедневният прираст на пациенти с КОВИД-19 в Русия варира от 4,2 до 6 хиляди души. По данни в събота в страната са потвърдени 5966 нови случая на коронавирус на ден. Това е 117 души повече от предния.

Общо в Русия са регистрирани 74 588 случая на коронавирус. Най-голям брой нови случаи на ден са отбелязани в Москва - 261, Московска област - 605, Санкт Петербург - 215. Наблюдават се и 66 фатални случая. За един ден 682 души са се възстановили напълно в Русия. Общият брой на смъртните случаи в страната е 681 души, 6 250 души са се възстановили.

Лариса Попович, директор на Института по здравна икономика на Висшата школа по икономика, нарече описанието на Сапронов със скокове „опростено“. „Най-вероятно скоковете в броя на случаите на заразяване отразяват идентифицирането на нови огнища. 355-те огнища, регистрирани днес, са сериозен брой “, каза Попович.

Експертът добави, че в условията на тотални проверки би било възможно по-ясно да се определи в каква посока върви пандемията. И когато бъдат открити нови случаи, 54% от които са безсимптомни (опасността е, че могат да заразят другите, тъй като не попадат в болници), “трябва да разгледате огнищата и да проследите контактите им, ако е възможно”.

„Платото ще дойде, когато растежът на новите случаи ще бъде абсолютно същият и броят на активните случаи ще започне рязко да намалява и хората ще започнат да се възстановяват по-бързо, отколкото ще се появяват нови хоспитализирани пациенти със сериозни симптоми. А заболеваемостта в лека форма ще продължи още дълго време “, обясни Попович.

Ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова заяви, че Русия е шеста от всички държави по брой на заразените на 100 хиляди души, а смъртността не достига 1%. В същото време Русия е една от малкото „и може би единствената страна“, където почти половината от регистрираните заразени хора нямат симптоми и те не се появяват по-късно.

Попова обяви началото на проучване сред населението за наличието на антитела срещу коронавирус. Първият град ще бъде Москва. С помощта на тестове за антитела ще стане ясно дали, например, човек може да се движи свободно и да ходи на работа. „При нас дойде вирус, който очевидно възнамерява да остане с нас дълго, може би завинаги. И днес ние разработваме правилата, по които ще живеем“, каза главният санитарен лекар.

Попова призова поне още две седмици за строги ограничения. Досега Русия премина през два инкубационни периода на коронавируса, но едва след третия ще може да се говори за завръщане към нормалния живот. Изходът от самоизолацията трябва да бъде поетапно, всяка грешка ще се върне към повторение на строгите мерки.

„Идните дни не са причина да започнете да нарушавате изискванията, които са установени. Това е очевидно. И да се проваля днешната ситуация е просто неприемливо, в противен случай всичко, което е спечелено, цялата работа, която е вложена и всички усилия на дисциплинираните хора могат да се съсипят. Това не може да бъде позволено “, предупреди Попова.

От своя страна, премиерът Михаил Мишустин предложи в петък да подготви препоръки относно поведението на руснаците през майските празници поради ограниченията. „Имаме 1 май, 9 май - това е традиционна възможност хората да се отпуснат, да отидат на вилата.

И ми се струва разумно, ако можем да отправим специални препоръки как да прекараме почивните дни, като вземем предвид всички ограничения “, заяви правителственият глава на заседание на президиума на правителствения координационен съвет за борба с разпространението на коронавируса.

В четвъртък прессекретарят на Световната здравна организация Мелита Вуйнович заяви, че от понеделник „има тенденция на намаляване на броя на новите случаи на КОВИД-19 в Москва и в Русия като цяло“, и „това е окуражаващо“. По-рано обаче тя предупреди и за нови огнища на болестта, ако руснаците престанат да спазват защитните мерки срещу вируса.

Лариса Попович подчертава, че графиките за разпространение на пандемията ясно показват увеличение на честотата на заболеваемост в резултат на отслабване на мерките, водещи до засилени социални контакти.

„След 15 април, когато в метрото в Москва сутринта много хора се тълпяха , два дни по-късно, през следващите няколко дни, се появи видимо нарастване на новите случаи на коронавирус. Това не се отрази значително на общата, доста благоприятна динамика за столицата, но въпреки това беше ясно, че това води до проявление на статистически скок в броя на случаите.

Следователно, щом отслабим мерките за социално разстояние, очевидно ще има скок на честотата. И докато нямаме колективен имунитет, каквато и да е ваксинацията, отслабването на тези мерки определено ще доведе до повишаване на честотата на заболеваемост “, предупреждава Попович.

Превод: В. Сергеев