За първите шест месеца от година в Афганистан са били убити или осакатени 5100 цивилни граждани, съобщи сп. „Тайм“ и БГНЕС. 1500 от жертвите са деца.
Последното нападение в азиатската държава беше камионът-бомба и стрелбата в Кабул, които разтърсиха хотел, в който отсядат и чужденци. Убит беше афганистански войник, както и трима талибани нападатели, които атакуваха хотел „Нортгейт“.
 
Няколко дни по-рано атентатор камикадзе атакува демонстрация, в която участваха хиляди представители на хазарското малцинство. Загинаха 80 души. Отговорност за касапницата пое ИДИЛ.
 
Жертвите сред цивилните граждани нарастват с увеличаването на териториите, контролирани от талибаните. Положението в Афганистан повдига много и тежки въпроси за сигурността в страната.
 
В края на 2014 г. по-голямата част от чуждестранните войски се изтеглиха от Афганистан и отговорни за положението останаха местните сили за сигурност. Според американски доклад от края на юли събитията поставят въпроса за устойчивостта на афганистанските правителствени сили. Тежкото положение допринася за разширяване на влиянието на талибаните. Например през януари само 70% от територията на страната е била под контрола или влиянието на правителството, а през май числото спадна до 65,6%.