Белият дом трябва да проведе спешна среща във връзка с положителния тест за коронавирус на бразилския президент Жаир Болсонаро, чийто прессекретар Фабио Вайнгартнер също даде положителна проба, съобщава Fox news.

Позитивните тестове идват дни, след като Болсонаро и неговият прессекретар се срещнаха с американския държавен глава в частното му имение Мар-а-Лаго във Флорида. Самият Фабио Вайнгартен седеше на вечерята в непосредствена близост до президента Тръмп.

Бразилски политик, който по-рано се срещна с Доналд Тръмп, е заразен с COVID-19 

След вчерашното обявяване на позитивния за коронавирус тест на пресекретаря на бразилския президент, Доналд Тръмп каза, че не е притеснен. "Нека го кажем по този начин, аз не съм загрижен".

Днес стана ясно, че и президентът Жаир Болсонаро е дал положителен резултат за коронавирус. Малко по-късно във Фейсбук обаче държавният глава съобщи, че вторият му тест е отрицателен. 

И президентът на Бразилия пипна коронавирус

Междувременно се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви национално извънредно положение на на фона на растящите случаи от коронавирус в страната, съобщава агенция Блумбърг.

Ако това се случи, федералното правителство ще получи повече правомощия да изпраща финансова и друга помощ в щатите и регионите, според източници на Bloomberg.

Президентът на САЩ заяви, че ще проведе пресконференция по темата в 15:00 ч. вашингтонско време (21:00 ч. българско).

По-рано демократите призоваха Тръмп да въведе в сила законодателството за извънредни случаи и заявиха, че така биха могли да се заделят 42 млрд. долара за фонда за помощ при бедствия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ