Около 500 крайнодесни протестиращи се събраха пред главната железопътна гара в Берлин, като развяваха национални знамена, скандираха антиимигрантски лозунги и поискаха оставката на канцлерката Ангела Меркел, предаде Ройтерс. Недалеч от тях в центъра на Берлин аналогичен брой хора се включиха в контрапротест, скандирайки: "Не съществува право на нацистка пропаганда".

Решението на Меркел да допусне над 1 милион мигранти и бежанци, повечето от които мюсюлмани, бягащи от конфликти в Близкия изток, раздели германското общество, което отбелязва днес Деня на германското единство. На 3 октомври 1990 г. беше сложен край на четиридесетгодишното разделяне на страната на комунистически Изток и капиталистически Запад, отбелязва Ройтерс. Крайнодесните демонстранти скандираха: "Ние сме народът" - лозунгът, използван преди 29 години от източногермански протестиращи, за да покажат, че отхвърлят комунистическото правителство. Протестите им доведоха до падането на Берлинската стена и обединението на страната.

Антиимигрантските настроения и подкрепата за крайнодесни партии като "Алтернатива за Германия" са особено силни в Източна Германия, където жизненото равнище продължава да е по-ниско от това в останалата част на страната въпреки държавните инвестиции. Напрежението в Източна Германия е особено повишено от август, когато германец беше намушкан от двама мигранти от Близкия изток. Престъплението доведе до протести и контрапротести.

В Мюнхен в протеста срещу дясната идеология и ксенофобията са се включили 21 000 души, съобщи полицията, предаде БТА, цитирайки ТАСС. По данни на организаторите в акцията са участвали 40 000. Участниците в шествието носеха плакати с лозунги срещу премиера на провинция Бавария Маркус Зьодер и федералния вътрешен министър Хорст Зеехофер. Те възразиха против опитите на местните власти да засилят полицейските институции в навечерието на предстоящите на 14 октомври избори и да ограничат още повече миграцията. Според противниците на тази политика това е проява на десните настроения в редиците на Християнсоциалния съюз (ХСС).