Мъж почина, а други 40 са лекувани от бяс в Североизточна Бразилия след притеснителен скок на атаките на прилепи вампири. Починалият мъж е първият случай на фатален изход от заразяване с бяс в страната от 2004 година насам.
Бумът на болестта се дължи на най-голямата вълна от атаки на прилепите, известни още като кръвосмучещи прилепи, за цялата история, която на свой ред се дължи на силно разрасналата им се популация.
 

Миналата събота екипи на местните власти за контрол на болестите в щата Бахия цял ден ловяха въпросните прилепи и ги мажеха с отровна паста, за да намалят популацията им.
 
Починалият от ухапването на прилеп мъж е 46-годишният Едивалсон Соуза. Той е бил ухапан, докато е доял кравата си във ферма в Парамирим. Той е настъпил случайно прилеп, заразен с бяс, и животното го ухапало по крака.


 
Фермерът не придал значение на инцидента. Той измил раната, но не отишъл на лекар. Три седмици по-късно той бил приет в болница с главоболие, гадене и задух. След седем дни болничен престой той си спомнил за инцидента. Лекарите установили, че той е заразен с бяс, но вече било късно да му се постави ваксина. Малко след това той е издъхнал. Соуза е загубил живота си заради болестта през март.

Превод и редакция: БЛИЦ