Френската антроположка Фариба Аделха беше осъдена на 6 години затвор, предаде Би Би Си. Париж реагира остро на решението на иранския съд.

Адвокатът на френската гражданка - Саид Дегхан, съобщи, че тя е получила 5 години по обвинение за заплаха срещу националната сигурност на Иран и една година по обвинение за пропаганда срещу Техеран. Според него обаче двете присъди няма да се сумират.

61-годишната Фариба Аделха е изследовател в парижкия Институт за изследване на политиката. През юни 2019 г. тя е задържана заедно с колегата й Ролан Маршал от иранските власти по време на работно пътуване в страната.

През март 2020 г. Маршал е освободен при размяна на затворници между двете страни. Тогава френските власти освободиха иранския инженер Джалал Рохоланеджад, който трябваше да бъде екстрадиран в САЩ по обвинение в нарушаване на американските санкции срещу Иран.

През последните няколко години властите в Иран задържаха десетки чужденци и хора с двойно гражданство по обвинение в действия, застрашаващи сигурността на страната.