В Италия асфалтът ще стане „приятел“ на екологията и околната среда, а индустрията за производството му ще се превърне в зелен бизнес. Според изданието Affari e finanza в процес на реализиране са няколко зелени проекта в сферата на асфалтовата индустрия, предаде Pronto Sofia.
Един от тях предвижда тънък слой кристален прах от титанов диоксид на магистралата да превръща опашките от коли в „смогосмукачки“. Той е дело на фирмата от област Ломбардия Global Engeneering. Веднъж нанесен върху пътната настилка, този слой може да позволи „изсмукването“ на 32 тона смог годишно, или колкото изпускат 15 000 коли.
В Милано този метод за унищожаване на смог вече е бил използван при 70 000 кв.м. вътрешни стени на паркинг, а така също и в Сеграте, Чезена, Бреша. Част от магистралата Торино-Ивреа също е екологична и „яде“ смог.
Друг италиански проект пък предвижда цялата пътна настилка, която е от рециклирани материали, да абсорбира слънчева енергия и да произвежда голямо количество енергия.
Пазарът на асфалт в Италия е вторият по големина в Европа. Италия произвежда 40 милиона тона асфалт годишно, а оборотът на този вид индустрия е 3,5 милиарда евро годишно. 500 000 души работят в индустрията за производство на асфалт на Апенините.
В Италия в момента само 20 на сто от асфалта идва от рециклирани материали, докато в Съединените щати този процент е 80. /БЛИЦ