Хиляди кубинци се стичат към Площада на революцията в Хавана, където точно в 16 ч. българско време започна двудневната траурна церемония за прощаване с починалия легендарен лидер на кубинската революция Фидел Кастро, предаде Ройтерс.
90-годишният Кастро почина през нощта срещу събота и тялото му бе кремирано. В Куба бе обявен 9-дневен траур. Очаква се на площада, на който Кастро е говорил много пъти пред многохилядни множества, да бъде донесена урната с праха му, отбелязва БТА.

Огромна снимка на легендарния революционер покрива фасадата на националната библиотека - там, където преди година висеше огромен портрет на Исус Христос по случай визитата на папа Франциск в Куба. Сценарият на церемонията не е разгласен, но се очаква, по аналогия с предишни подобни случаи, цялото кубинско ръководство начело със сегашния лидер и брат на покойния Фидел - Раул Кастро, да положат цветя пред паметника на кубинския национален герой Хосе Марти на площада, след което ще бъдат последвани от дълга опашка от кубинци.

Церемониите в столицата ще приключат утре вечерта. Очаква се на тях да изразят своята почит към Фидел Кастро пристигащите за случая чуждестранни лидери. В сряда траурният кортеж с урната на Фидел ще потегли по 1200-километров маршрут през цялата страна към източния град Сантяго де Куба, където Фидел е израснал и където сложи началото на кубинската революция през 1953 година, за да я доведе по победен край на 1 януари 1959 г. в Хавана.