Полицията задържа 278 души в Париж рано в събота, като френската столица се подготвя за още един уикенд на насилие по време на антиправителствените протести на "жълтите жилетки". Това предават световните осведомителни агенции.

Париж е блокиран, а множество паметници и универсални магазини, включително Айфеловата кула са затворени през днешния ден, а около 8000 полицаи са ангажирани с охраната на реда след най-сериозните безредици в столицата през последните десетилетия.

Бронираните автомобили на френската жандармерия заемат позиции пред фронтона на френското Национално събрание (долната камара на парламента). Това е първият случай на разполагане в Париж на бронирани пазачи след погромите, които хулиганите организираха през 2005 г.


Тогава демонстрациите от предградията на департамент Сен Дени се предизвикаха безредици във френската столица. В събота в Париж ще бъдат използвани 14 бронетранспортьора с жалузи. Те са оборудвани с гребло за разрушаване на барикадите и с устройства за пръскане на сълзотворен газ.

В петък вътрешният министър Кристоф Кастане не скри сериозните си опасения, че по време на предишната демонстрация на 1 декември екстремистите са откраднали картечница от армейски тип и боеприпаси от полицейска кола. За да предотвратят опитите за носене на огнестрелно или хладно оръжие, сутринта в събота полицаите и жандармеристите проверяват селективно граждани, носещи чанти или раници.

Всички газови маски, чукове, отвертки и други предмети, които могат да бъдат използвани от демонстранти по време на сблъсъци с полицията, са иззети. От ранните сутрешни часове бронираните коли се появиха на площада на Бастлията (източната част на центъра на града), както и на площад Ронпуен в средата на Шанз-Елизе.

Основната артерия на Париж в продължение на няколко дни се подготвяха за предстоящите протести след безредиците миналата събота. Спуснати са метални щори на всички магазини. Някои кафета и ресторанти са издигнали високи огради и стени, за да се предпазят. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!