В Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват се е появила рядка за Украйна синя пеперуда с големината на птица - Синя панделка (Catocala fraxini). Това се съобщава в профила на резервата във Facebook.

Това е един от най-големите представители на пеперудите в Украйна и Европа: дължината на предното крило може да достигне 45 милиметра, а размахът на крилата в полет - 110 милиметра. Този вид пеперуда е активна през нощта и реагира на светлина. В Украйна тя е включена в Червената книга.От резервата са разказали, че след дъжда пеперудата ще бъде прехвърлена на любимото й дърво - тополата.През юни 2016 г. беше съобщено, че неизвестно животно е било убито в село Рукшин, област Черновци. Един от местните жители го намерил в плевнята и го намушкал с вила. Звярът нападал фермите на селяните, отвличал пилета и други птици. Хората вярвали, че това е чупакабра. Те предали трупа на ветеринарни лекари, които също не можали да определят за какъв хищник става въпрос.

Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват е разположен на територията на Чернобилската зона, където през 1986 г. се случи едно от най-големите бедствия в историята на човечеството. На 26 април 1986 г. в четвъртия енергиен блок на атомната електроцентрала е възникнала експлозия, в резултат на която се отделят радиоактивни вещества.

Около атомната електроцентрала беше създадена така наречената зона на отчуждение, от която бяха евакуирани два града - Припят и Чернобил, както и 74 села.

Превод и редакция: БЛИЦ