Американският флот планира да построи подводница, способна да достигне свръхзвукова скорост, тоест да надвишава дори скоростта на реактивен самолет. Възможно ли е това? 

През 2016 г. екип от изследователи от Лабораторията за приложни изследвания на Университета на Пенсилвания, с подкрепата на ВМС на САЩ, започна разработването на подводница, способна да достигне свръхзвукова скорост.

Очевидно най-големият проблем за този плавателен съд е огромното съпротивление, създавано от водата при движение. Но има сравнително просто решение за преодоляване на съпротивлението под вода - балон. Учените използват технология за суперкавитация, която позволява на подводницата да се движи под водата, заобиколена от въздушен мехур, намалявайки съпротивлението.

Тази технология обаче не е нова. СССР са я разработили по време на Студената война за торпедо, наречено Jackval. Съветското торпедо достига скорост от 370 км/ч, което го прави много по-бързо от всяко друго конвенционално торпедо.

Интересното е, че учени от Китай също са започнали да разработват свръхзвукова подводница, използвайки същата технология. Според тях такъв плавателен съд ще може да развива скорост от около 5800 км/ч, което ще промени концепцията за подводна навигация. Пътуването от Ню Йорк до Лондон ще отнема само 50 минути, а разстоянието между Сан Франциско и Токио ще бъде изминато за 90 минути.

Има обаче сериозни пречки пред реализирането на тази фантастична идея. Тя изисква разработването на мощен подводен ракетен двигател, способен да ускори подводницата до такива скорости, както и нови системи за управление, способни да работят при свръхзвукови скорости. Решаването на тези проблеми може да изисква значително време и усилия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук