Федералната авиационна администрация на САЩ започна серия от изпитателни полети на обновения Боинг 737 Макс.

Най-продаваният самолет на компанията беше приземен миналата година, след като за 5 месеца станаха 2 катастрофи с близо 350 жертви.
Решението предизвика сериозна финансова криза за производителя, а съдебните дела, заведени от семействата на жертвите, повдигнаха и въпроси за това как Боинг и американският регулатор, Федералната авиационна администрация (FAA), провеждат процеса на одобрение за безопасност.

Тестовете ще продължат няколко дни и трябва да покажат как работят преработените системи, включително и ревизираната версия на софтуера за контрол на полета, който е смятан за основна причина за двата смъртоносни инцидента.

Предположенията са, че оригиналната система е отменила командите на пилотите и е принудила и двата самолета да катастрофират.
Изпитанията многократно бяха отлагани през последната година,тъй като инженерите и регулаторите констатираха допълнителни проблеми, свързани с безопасността, отбелязва БНР.

Сега дори системите да работят добре, според специалистите ще са необходими още месеци на допълнителни проверки. Ако всичко премине успешно, очакванията са до септември Боинг 737 Макс да бъде сертифициран и отново да бъде пуснат да лети.