Републиканците от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ предложиха въвеждането на такива строги санкции срещу Русия, Иран и Китай, които по тяхна преценка никога досега не са били прилагани.

Авторите „предлагат повече от 130 решения за борба с най-агресивните противници на Америка в света“, включително Русия, Иран и Китай, пише "Поглед инфо".

Включително републиканците предлагат да се въведат срещу тези страни „най-строгите санкции, предлагани някога от Конгреса“.

„Предложенията включват също така здрав разум, ориентирани към резултатите от реформите за противодействие на авторитарното влияние в ООН, като се гарантира, че помощта на САЩ към чужди държави работи за насърчаване на американските интереси и ценности и за модернизиране на дипломацията на САЩ и Държавния департамент“, се казва в доклада.

По-специално, авторите предлагат въвеждането на труден пакет от антируски санкции, който ще включва ограничения върху руските петролни и газови проекти, руски държавен дълг, „лица, контролирани от Русия“ в други страни и признаване на Русия като „държавен спонсор на тероризма“. Документът „призовава за разработването на стратегия за комуникация директно с руския народ и за подкрепа на техните стремежи към демокрация и права на човека“.

Законодателите препоръчват да наложат санкции срещу отдела на Единния фронт на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), както и ръководството на ККП, включително членове на Политбюро, във връзка със ситуацията в автономния регион Синдзян Уйгур и Хонконг.

С помощта на ограничения авторите на доклада съветват блокирането на допълнителни сектори на иранската икономика, въвеждането на санкции срещу „контролираните от Иран хора в региона“, включително представители на въоръжени групировки в Ирак, Йемен, Ливан и Сирия.

Отбелязва се, че всички тези предложения имат консултативен характер и не са законопроект, внесен в Конгреса.

Конгресменът на щата Флорида Грег Стъби обяви планове да предложи нови санкции срещу Русия, Иран и Китай тази седмица.

Политическият анализатор Сергей Судаков заяви, че САЩ, предлагайки да наложат санкции срещу Русия, се опитват да покажат на света, че те са единственият източник на сила в света, който може да приложи санкции срещу други държави.