В северната част на централната сирийска провинция Хама продължават боевете с обкръжените терористични групировки ИД и „Джебхат ан-Нусра”. Сирийската армия методично настъпва, преодолявайки най-силните оръжия на противника – противотанковите комплекси и джихад-мобилите на "Нусрите".
Терористите използват както стари съветски комплекси, взети от складовете на сирийската армия, така и американски TOW-2, които коалицията „случайно загубила в пустинята”. Те са използвани, както по бронирани цели, така и за борба със сирийската пехота. Затова добрите оператори сред терористите са ценени изключително високо.
 

Един от тези „майстори” беше Халид Халуф от 13-а дивизия на „Свободната армия на Идлиб” – той предпочиташе удари по сирийски войници и техните съюзници, а не честни и равностойни двубои с танкове.
 
На 18 ноември той атакувал от своя TOW-2 сирийски войници и дори направил видеозапис. Още същия ден обаче той е унищожен с ответен огън, и то по ирония на съдбата с изстрел на руски ПТРК „Конкурс”.
 
Впрочем той е вторият изявен оператор на TOW-2 сред джихадистите, унищожен миналата седмица. Преди това смъртта си намери Хамдо Ахмад ал-Хамуд. При опит да прояви уменията си, той е ликвидиран с пряко попадение на фугасен снаряд от оръдие на танк Т-72.
 
Превод и редакция: БЛИЦ