Родителите и съпругът на жена, която е била принудена да се омъжи, когато е била едва на шест години, бяха изправени пред съд в Турция по обвинения в злоупотреба с дете, включително сексуална, предаде Асошиейтед прес.

Случаят поставя в светлината на прожекторите религиозните секти в страната, отбелязва агенцията.

Жената, която сега е на 24 години и е идентифицирана само като Х. К. Г., е подала жалба през 2020 г. срещу родителите си и мъжа, за когото е била принудена да се омъжи. Обвиняемите са членове на фондация, свързана с влиятелната религиозна група “Исмаилага”.

Случаят, за който съобщи турският вестник “Биргюн” миналата година, предизвика обществено възмущение и призиви за по-строг контрол върху ислямските секти, които придобиха по-голяма популярност при управлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Управляващата партия на Ердоган има корени в ислямското движение в Турция, припомня АП.

В понеделник съдът постанови изслушванията да се провеждат при закрити врата и наложи забрана за излъчване на новини, свързани с процеса, съобщи новинарският уебсайт T24.

Съпругът, идентифициран като Кадир И., е заплашен от най-малко 30 години затвор, ако бъде признат за виновен за сексуално насилие и злоупотреба с дете. Бащата на Х.К.Г. – Юсуф Зия Гюмюсел, и майката Фатма Гюмюсел са заплашени от минимум 18 години затвор за злоупотреба с дете.

И тримата отричат обвиненията.

Юсуф Зия Гюмюсел оглавява фондация “Хиранур”, която е свързана със сектата “Исмаилага”. Кадир И. е виден член на фондацията. Той е бил на 29 години, когато са започнали предполагаемите злоупотреби.

Групи, защитаващи правата на жените и децата, организираха демонстрации пред сградата на съда с призив да се вземат мерки за прекратяване на подобни злоупотреби с непълнолетни от страна на членове на религиозни секти.

Членовете на фондация “Хиранур” организираха контрапротест, в който заявиха, че фондацията е станала жертва на клеветническа кампания.

Най-известната религиозна секта в Турция е движението, ръководено от живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява в организиране на неуспешния опит за преврат през 2016 г. Гюлен отрича да е замесен в опита, напомня АП.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук