В Киев в рамките на декомунизация са демонтирали паметника на руския пълководец Александър Суворов. Той е стоял ппред входа на военния лицея "Иван Богун" (бившето Суворовско воено училище). За това обяви във Facebook ръководителят на Института по националната памет (ИНП) Владимир Вятрович, който отговаря за декомунизацията на Украйна.

Сега на мястото на склуптурата ще поставят паметник на хетман Иван Богун, а Суворов ще бъде отправен в задния двор на училището. Както уточнява Владимир Вятрович, ще бъде демонтиран и паметника на Суворов в Одеса. 

Декомунизацията на Украине е политика на ликвидация да идеологическото наследство от съветския период, която през 2014—2017 г. се прояви в забрана на комунистическата партия и нейните символи, събарянето на паметници, посветени на съветски държавни и партийни дейци, както и в промяна на имената на населени пунктове и улици. Какво общо обаче има царският пълководец Суворов с комунизма не става ясно. 

Ето кратки щрихи от биографията на Александър Суворов:
 
„Този дребен човек с невзрачен вид умееше да накара войниците да го боготворят. Той беше мечът на Русия, бичът на турците, ужасът на поляците. Той можеше невъзмутимо да гледа реки от кръв, пожарищата на разгромените градове, опустошението на нивите. Той беше копие на Атила.“ Така френският крал Луи ХVIII описва Александър Суворов. 60 сражения – 60 победи, и нито едно поражение. Това е бойната равносметка на непобедения велик руски пълководец.

Суворов посвещава на войната целия си съзнателен живот и служи 58 години в руската армия. Успява да изиграе ключова роля в почти всички важни събития на своето време – печели решителни победи срещу турците, разбива поляците. В края на живота си успешно оглавява усилията на Европа да възпре Наполеон.

За много от съвременниците си военачалникът е най-необикновеният човек на ХVIII в. За руснаците той е един от най-светлите национални герои и най-великият военен стратег. За историята военният гений на Суворов не подлежи дори на сянка от съмнение – от 60 ключови битки той не губи нито една. Печели почти всички сражения при числено превъзходство на противника.