Можеше ли войната да бъде избегната? През октомври 2021 г. Джо Байдън провежда спешна среща в Овалния кабинет на Белия дом със своите военни и дипломатически съветници. 

Шест месеца преди началото на руската инвазия в Украйна американските разузнавателни агенции са сигурни, че Владимир Путин подготвя мащабна офанзива в Украйна, пише Washington Post.

Според вестника Байдън е предупредил най-близките съюзници на Вашингтон Франция, Обединеното кралство и Германия в края на октомври в Рим, по време на срещата на Г-20. Няколко седмици по-късно директорът на американското разузнаване Аврил Хейнс представи тази тема пред няколко държави-членки на НАТО. Но според Washington Post реакциите били скептични.

Френските и германските власти не разбираха защо Путин ще се опита да нахлуе и окупира голяма страна само с 80 000 до 90 000 войници, пише американският вестник.

Сателитни изображения също показаха войници, които се движат напред-назад от границата.

Само балтийските страни и британците подкрепят САЩ в този момент. Опасявайки се от политическа манипулация след грешките в анализа на американците по време на войната в Ирак и по време на разпадането на Афганистан, германците и французите отказват да потвърдят версията на Вашингтон.

Според Washington Post Еманюел Макрон и Ангела Меркел не са смятали, че Путин може да направи нещо толкова „ирационално“.

От ноември 2021 г. до февруари 2022 г. американците ще увеличат задкулисните дискусии, за да предупредят различни европейски държави, но също така ще увеличат присъствието си на Стария континент, с пристигането на много войски в седмиците преди началото на конфликта.

Но дори няколко дни преди началото на войната много европейци не вярваха в евентуално нахлуване в Украйна. Включително Еманюел Макрон и неговите съветници.

Френският държавен глава, който предстоеше да влезе в предизборната си кампания, активизира дипломатическите срещи и телефонни разговори с Владимир Путин. На 20 февруари, след напрегнат разговор, той смята, че е получил съгласие от руския президент за изключителна среща с Джо Байдън. Еманюел Бон, дипломатически съветник на президента на републиката, дори танцувал, според Washington Post.

Само дето нищо не се случило. Часове след като затворил и благодарил на Еманюел Макрон на френски, Владимир Путин официално призна двете сепаратистки републики в Източна Украйна. Четири дни по-късно войната е обявена.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук